AMERIKAI EGYSÉGEK, KONYHAI MÉRTÉKEGYSÉGEK ,ÉS MÁS

Általános konyhai mértékegységek
1 ml 15 csepp 1 g
1 teáskanál (tk) 5 ml 5 g
½ tk 2,5 ml 2,5 g
1 evőkanál (ek) 15 ml 15 g
½ ek 7,5 ml 7,5 gÁ
1 cup (bögre) 250 ml 250 g
¼ bögre 60 ml 60 g
½ bögre 125 ml 125 g
¾ bögre 180 ml 180 g

Cukor (porcukor)
1 teáskanál (tk) 5 ml 4 g (3 g)
½ tk 2,5 ml 2 g (1,5 g)
1 evőkanál (ek) 15 ml 12 g (9 g)
½ ek 7,5 ml 6 g (4,5 g)
1 cup (bögre) 250 ml 230 g
¼ bögre 60 ml 57 g
½ bögre 125 ml 115 g
¾ bögre 180 ml 172 g

Liszt
1 teáskanál (tk) 5 ml 4 g
½ tk 2,5 ml 2 g
1 evőkanál (ek) 15 ml 12 g
½ ek 7,5 ml 6 g
1 cup (bögre) 250 ml 160 g
¼ bögre 60 ml 40 g
½ bögre 125 ml 80 g
¾ bögre 180 ml 120 g


1 teáskanál (tk) 5 ml 6 g
½ tk 2,5 ml 3 g
1 evőkanál (ek) 15 ml 18 g
½ ek 7,5 ml 9 g

Keményítő
1 teáskanál (tk) 5 ml 3 g
½ tk 2,5 ml 1,5 g
1 evőkanál (ek) 15 ml 9 g
½ ek 7,5 ml 4,5 g

Sütőpor

1 teáskanál (tk) 5 ml 4 g
½ tk 2,5 ml 2 g
1 evőkanál (ek) 15 ml 12 g
½ ek 7,5 ml 6 g



Amerikai egységek


1 Ounce us = 28.34 gramm
1 Pound us = 0.453 kg

1 cup US gramm dkg
liszt 120 12
teljeskiörlésű liszt 150 15
porcukor 110 11
kristálycukor 200 20
barnacukor 220 22
tejpor 68 6.8
kókuszreszelék 75 7.5
darált mogyoró 170 17
kakaópor 125 12.5
rizs 175 17.5
mazsola 165 165
olaj 220 22
olvasztott vaj 225 22.5

Folyadék

1 cup us = 240 ml
1 pint us = 0,473 l

Kanalak

1 teás-kávés kanál = 5 ml
1evőkanál = 3 kávéskanál azaz 15ml
1cup us = 16 evőkanál

Mit jelent, hogy meleg sütőbe tegyük?

1./ Alacsony kb. 70-80 fokos hőmérsékletű az a sütő, amelyet 5 percig teljes lánggal,

2./ Meleg, azaz 180-220 fokos, amelyet 10 percig teljes lánggal,

3./Forró, azaz 230-300 fokos az a sütő amelyet 15 percig forrósitunk teljes lánggal.

Jó ha tudjuk !
Konyhai mértékegység körülbelül

1 csapott evőkanál liszt 1,5 dkg,
1 púpozott evőkanál liszt 2 dkg
1 csapott evőkanál búzadara 1,5 dkg,
1 csapott evőkanál só 1,5 dkg,
1 dl liszt 5 dkg,
1 dl dara 7 dkg
1 liter liszt 65 dkg,
1 csapott evőkanál zsemlemorzsa 1,2 dkg
1 csapott kávéskanál só 1 dkg,
1 késhegynyi só 0,5 dkg
1 csapott evőkanál zsír, vagy vaj 2-3 dkg
1 csapott evőkanál olaj 2 dkg
1 diónyi zsír, vagy vaj 2 dkg
1 tojásnyi zsír, vagy vaj 5-6 dkg
1 csapott evőkanál cukor 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál cukor 2 dkg
10-12 közepes burgonya 1 kg
8-10 közepes alma 1 kg
1 nagyobb fej káposzta 1 kg
1 nagyobb fej kelkáposzta 1 kg
1 csésze 2,5 dl
1 csésze folyadék 250 ml
1 csésze liszt 150 g
1 csésze cukor 225 g
1 csésze barna cukor 175 g
1 csésze vaj 225 g
1 csésze méz 350 g
1 csésze zsemlemorzsa 50 g
1 csésze rizs nyersen 200 g
1 csésze apróra vágott mogyoró 175 g
1 csésze szárított gyümölcs 175 g
1 csésze kókuszreszelék 75 g
1 vizespohár 2-2,5 dl
1 borospohár 1-1,5 dl
1 levesestányér a belső karimáig 2,5 dl
1 késhátnyi vastagság kb. 3 mm
1 csomag vaj 10 dkg
1 csomag margarin 25 dkg
1 csomag sütőpor 10 g
1 csomag vaníliás cukor 10 g
1 csomag tortazselé 11 g
1 csapott mokkáskanál citromsav 2 g
1 csésze 2,5 dl dió (nem őrölt) 13-15 dkg
1 bögre 5 dl dió (nem őrölt) 27-30 dkg

Alufólia használata

A fényes oldal nem ereszti át a hőt, a matt fele viszont igen.
Ha a sütőben melegen akarunk tartani valamit, akkor a fényes oldalát fordítsuk kifelé (pl. hússütésnél).
Ha viszont szeretnénk valamit gyorsabban megpuhítani, akkor a fólia matt felét fordítsuk kifelé (pl. fóliában sült burgonya).