2011. április 8., péntek

SAGUARO, vagyis OSZLOPKAKTUSZ

Az oszlopkaktusz neve Carnegiea gigantea, Arizonában és Mexicóban őshonos. Nagyon hosszú életü, találtaltak már 15o éves vagy ennél idősebb  példányt is a sivatagban. Az oszlopkaktusz és  virágja   Arizona  állam szimbólumai közé tartozik. Karjai növéséhez 75 év kell, magassága a 14 métert is meghaladhatja. Az Arizonában oly ritka esővizzel is beéri, ha viszont egy kevés plusz vizet kap, gyönyörü szép pédány válik belőle. Esőzésnél akár 8oo liter vizet is képes felszivni, és tartalékolni nehezebb időkre.Az oszlopkaktusz  súlya több tonnát is elérheti.
Click to play this Smilebox collage
Create your own collage - Powered by Smilebox
A free picture collage by Smilebox


A hatalmas méretü kaktusz legtetején nőnek a kaktusz méretéhez képest kicsi, fehér, tölcsér alakú virágai, ezek  a madarak kedvencei, kéjesen szivják édes nedvüket.  Az indiánok a saguaro terméséből lekvárt főztek, a beérett termést   hosszú botokkal verték le a nagyranőtt kaktusz tetejéről.
A saguarok otthont is  adhatnak  pld. a   baglyok, kakukk és más madaraknak. Néha,  mikor elmegyek egy oszloplaltusz mellett, a benne levő fészekből a kicsinyek hangját hallom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése