MEXICÓI ÉTELEK

Cochinita Pibil

Mexicói barátnőmnél ettem ezt a finom sertéshúsból készült ételt, melyet banánlevélben csomagolva párolnak meg és a mexicói Yucatán félszigetről származik.
Hagyományosan a cochinita pibilt egy gödör alján lévő lassú parázson készitették. A maja szó pibil azt jelenti: "eltemetve".A hosszú párolási idő, valamint a vastag banánlevélbe burkolás eredményeképpen egy fantasztikusan finom húsétel a végeredmény.

Cochinita Pibil recept
kb.1,5 kg malaccomb vagy fiatal sertés comb, kisebb kockára kockákra vágva
1 1-2 cups friss narancs juice
1 1/2 cups friss lime vagy citrom juice
9o gr. achiote mag porrá törve vagy pastában
4 fokhagymagerezd apróra vágva
bors izlés szerint
só izlés szerint
növényi olaj

A disznóhúst kockákra vágjuk. Az achitotét,a narancs es a citrom levet összekeverjük, a sóval, borssal. Egy tálba dobjuk a fokhagymát,beletesszük a húst, és jól összekeverjük, majd lefedve egy éjszakát át pácoljuk.
Ha van római tálunk akkor beáztatjuk jó tizenöt percre. Beleöntjük a húst a páclével együtt és elrendezgetjük.Lefedjük a tetejével, és mehet a sütőbe 180 fokra, ahol 2-3 órán keresztül fog a saját felszabaduló gőzeiben puhára, sőt omlósra sülni, amikor elkészül, akkor szinte szálaira esik szét a hús.
Ha nincs római agyagtálunk egy magasabb peremü tepsit béleljünk ki alufóliával és evvel betakarva készitsük el.
A mexicóiak ecetes hagymával, tortillával fehér vagy spanyol rizzsel köritik.
1 cup 250 ml folyadék

TAMALES


egyes számban tamale.Nagy népszerűségnek örvendő mexikói étel; kicsiny, gőzölt kukoricalepény, melyet tisztott kukoricéhéjba csomagolnak


A mexicói karácsonyi asztalokra vagy ünnepeken készitik.
Alapanyaga a masa harina, vagyis olyan liszt, amelyet oltatlan mésszel főzött kukoricából készítenek. Ehhez vizet, zsírt, esetleg sütőport adnak, a tésztát jól kidolgozzák, egy kevés tölteléket tesznek rá, az egészet meglágyított, elözőleg vizben áztatott kukoricacsuhéba tekerik, elöször a tésztát simitják rá majd a tölteléket majd gőzölik, amíg át nem fő.
A tamalesnek sok változata van. A Mexikói-öböl partján és a Yucatán-félszigeten banánlevélbe göngyölik. A töltelék fantázia kérdése, lehet húsos, halas, sajtos, csilis, zöldfőszeres, zöldséges.
Az étel ősi voltát bizonyítja, hogy már a spanyol hódítás idején is több fajtáját írták le a krónikások.
Tamalesből már kóstoltam a csirkés, a sertéshúsos valamint a marhahúsból készült töltelékes változatokat. Mindhárom igen izletes és finom volt.
Salazar Nagymama tamales receptje