2011. február 15., kedd

ARIZONA

Az állam neve Grand Canyon State


Arizona legnagyobb büszkesége a Grand Canyon, évente kb. 5 millió ember látogat el ide, hogy megcsodálja ezt a párátlan természeti jelenséget. 
Az állam fővárosa és egyben legnagyobb városa Phoenix, elővárosaival együtt (Mesa, Scottsdale, Sun City, Glendale, Peoria, Tempe, Gilbert, Chandler) közel 3 millió ember él itt, Arizona lakosságának több mint fele.

A város közigazgatási, kereskedelmi, oktatási, közlekedési és kulturális központ. Számos felsőoktatási intézmény, az Arizona State University, a Grand Canyon University, és az American Indian College otthona.
Tombstone, a híres vadnyugati város, amely számtalan filmben szerepelt, szintén Arizonában található, itt ma egy múzeum mutatja be a vadnyugat korának történetét.
Az állam északnyugati részén, a Colorado-folyó partján fekvő Lake Havasu City népszerű fürdőváros, itt található London ősi hídja, a London Bridge, amelyet Angliából szállítottak ide és állítottak fel eredeti pompájában.
Északon a Lake Powell és Antelope Canyon a páratlan szépségével, alatta a
Monument Valley, mint Arizona gyöngyszeme szintén minden látogatót elbűvöl.
A Petrified, Forest National Parkban a megkövesedett erdőt nézve páratlan élményben lehet részünk.
Arizona északi részének legnagyobb városa Flagstaff közlekedési központ. Gyönyörű belvárosában található a Museum of Northerm Arizona ahol az állam egyik legértékesebb gyűjteményét tekinthetjük meg.
Arizonában fekszik az Egyesült Államok legnagyobb indián rezervátuma az óriási Navajo Indian Reservation emellett még több kisebb Hopi-, Fort Apache-, Tohono O’Odham-, Hualapai-, és Kaibab Indian reservatum található .

Arizona középső részét magas hegyláncok uralják, melyeket kisebb, nagyobb erdőségek borítanak, ezek a Kaibab National Forest, a Prescott National Forest, a Tonito National Forest, az Apache National Forest és a Coronado National Forest. Délnyugati része sivatagi terület, itt fekszik a Sonore- és Yuma-sivatag, Északkeleti része síkság, ahol kisebb rétek, legelők, sziklás és félsivatagos területek váltják egymást. Az állam északi és délnyugati része ritkán lakott terület. Legnagyobb városa északon Flagstaff, középen Phoenix délen pedig Tucson.
Arizona vadregényes tájaival, csodás nemzeti parkjaival , történelmi emlékhelyeivel a kirándulni vágyók és kalandtúrázok igazi paradicsoma.
Terulet 113,998 sq mi
(295,254 km2)
Népesség 6,595,778 2009-es adat
Legmagasabb pontja Humphreys Peak
12,637 ft (3,851 m)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése