2011. május 1., vasárnap

GILA MONSTER, A VIPERAGYIK

A Gila ( ejtsd Hila ) Monster a mérgesgyikfélék családjába tartozik, Mexikó, főleg Arizona, Délkelet-Nevada és Utah állam délnyugati területén honos. Élőhelyének megművelése és a díszállat-kereskedelem veszélyeztetik a fajt. Arizona államban ma már törvény védi
A viperagyík hossza 45-61 centiméter, testtömege 1,4-2,2 kilogramm. Teste tömzsi és nehéz, feje nagy. A bőr felülete rücskös, színezete kitűnő álcát nyújt a kavicsos, homokos sivatagban. Farka rövid és vastag; zsírt raktároz benne, hogy a táplálék és víz nélküli időket átvészelje (akár több mint 2 évet is). Rövid, de éles karmai alkalmasak arra, hogy kiássa teknősök, gyíkok és kígyók tojásait, saját odút készítsen, valamint lyukakat vájjon velük a földbe a tojásrakáshoz. Vastag villás nyelvét azért öltögeti, hogy felvegye a szaganyagokat.


A viperagyík elnevezést azért kapta, mert a világ egyik méregmirigyekkel rendelkező gyíkja. A mérge meglehetősen enyhe neurotoxint tartalmaz, mely eléggé kis mennyiségben termelődik a viperagyík testében. Ellentétben a kígyókkal, a viperagyík nem préseli be a mérget, hanem hagyja, hogy a harapása által ejtett sebbe belefolyjon az. A viperagyík harapása nagyon fájdalmas, de nem halálos, legalábbis nem tudnak emberi áldozatról. Vagyis ha nem engeded, hogy a gyík pár percig harapdáljon, akkor valószínűleg a méregnek nem lesz nagy hatása. Mindenesetre a viperagyík lassú természetének köszönhetően nem igazán jelent veszélyt az emberre nézve, inkább elkerüli az emberrel való esetleges találkozást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése