2012. február 8., szerda

SHEA BUTTER, SHEA VAJ


A shea vaj egy Afrikában élő fa, a karité fa terméséből készül. A karitéfa 20 éves korában hozza első, nagy, szilvára hasonlító, csonthéjas terméseit és akár 200 éven keresztül is terem. A leszüretelt gyümölcsök 60-70% zsírtartalommal rendelkeznek.
A gyümölcsöket hideg sajtolásnak vetik alá, melynek az eredménye a shea vaj, ami igy a benne levő A, E, F vitamintartalmát is megörzi.De nem csak ezért kedvelt a kozmetikumok előállitásához a shea vaj. Napjainkban az üzletek polcait elöntötte a mesterséges összetevőket tartalmazó készítmények sokasága,
melyeknek szinte mindegyike tartalmaz valamilyen kőolajszármazékot (pl. paraffinolajat) amely lezárja a bőr pórusait, és igy nem nem képes lélegezni.
A shea vaj viszont felszívódik a bőrbe, hosszantartó hidratáló hatást fejt ki, serkenti a bőr öngyógyító képességét. A shea vaj összetétele nagyon hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételéhez, vitamintartalma pedig szinte tökéletes bőrápolóvá teszi.
A Tucsoni Ásványkiállitáson az afrikai kiállitók jóvoltából, kiprobálhattam feldolgozatlan formában, ezt a nagyon jó tulajdonságokkal rendelkező növényi anyagot, egy próbakenés is elég volt arra, hogy ilyen készitményt használjak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése