2012. október 23., kedd

COWBOY INTERJÚ

Már sok igen érdekes emberrel találkoztam itt Amerikában, berepülő pilótával tengeralattjárón dolgozóval, rákkutatóval stb. most végre egy igazi, vérbeli cowboy-al hozott össze a jószerencsém. Ismersöm az arizonabeli White Mountain lankáin dolgozik egy farmon, és a tulajdonos háza melletti mobil home-ban lakik családjával. A táj festői környezetben van, a képek alapján legjobban a svájci hegyekre hasonlit. Télen minusz 15 fok volt. Igen ez is Arizona. A farmon lévő marhák egész évben kint vannak a szabad területen. Megvételüknél a fülükbe helyeznek azonósitó számot vagy jelet,ez viszont a fülük fákhoz való dörzsölésénél kiszakadhat, ezért van később szükség arra, hogy börükbe is bele süssék e jelet. Ezt a nem kellemes eljárást úgy bonyolitják le, hogy az állatot egy vaskarámba terelik.
A marhákat növendék korúkban vásárolják és másfél évet töltenek a farmon, illetve a szabadban, utána árverésre kerülnek. Az árverésen az érdeklődök között különböző húsgyárak képviselői valamnt a továbbtenyésztésben érdekelt farmerek vannak. A farmon az állatok semmilyen tápszert nem kapnak, csak azzal táplálkoznak, amit a természet nyújt nekik. Évente egyszer védőoltásban részesülnek. A farm tulajdonosának élete végéig szóló engedélye van a településen, arra, hogy állatainak legelési területe legyen. Pár hónaponként összejönnek a cowboyok, hogy újabb, területre kisérjék az állatokat. A cowboyok ilyenkor egész nap lóháton vannak, a nagy távolságok miatt ,egymást között telefonon kommunikálnak. Amikor mindegyik állatot sikerül az új területre hajtani, magukra hagyják öket, megfelelő ivóviz mennyiséggel. A juhász fogalma, aki az állatokra vigyáz itt ismeretlen fogalom. Amikor azt kérdeztem veszett e el már állat? A válasz az volt, hogy soha. Terelőkutyát tartanak. Igen, az egyik cowboynak két kutyája is van. A következő kérdésem az volt, hogy milyen védelemre van szükségük a szarvasmarháknak a ragadozók ellen. Gyakorlatilag semmilyenre jött a válasz, mert az állatok remekül megvédik magukat. A bika medvetámadás esetén felökleli a medvét, ami aztán elveszi a maci kedvét az újabb akciótól. A coyoték inkább a tehenet támadnák, de az anyai ösztön, hatalmas erőt ad,a nöstények közösen védik a borjakat, így ott is hiába való a próbálkozás.
A ragadozóknak csak az marad, amikor egypár frissen született borjú, közvetlenül a születés után, nem áll lábra, hanem lefekszik egy bokor alá, és a tehén nem tudja kicsalogatni onnan. Ilyenkor az anyaállat megtesz mindent, hogy lábra állitsa a kicsit és csatlakozzon a többiekhez. Ha ez nem sikerül, akkor az anyaálllat úgy itéli meg, hogy a most született borjú nem életképes és magára hagyja, azzal, hogy csatlakozik a többiekhez. A medvéknek és a coyotéknak ilyenkor könnyü a dolguk Előfordul, hogy a saját állatok között idegen szarvasmarhák is feltünnek, ilyenkor a azonósitó jelek alapján felhivjak a tulajdonost, aki aztán a hazai legelőkre tereli az elkóborolt marhákat. A cowboyok által használt lovak csak egykezi, baloldali kormányzásra vannak kiképezve, hiszen a cowboynak a jobb kezének ,mindig szabadnak kell lennie a lasszódobásra. A lasszó nem egyszerü kötél, hanem igen merev, nehezen kezelhető, de, egy vérbeli cowboynak ez sem okoz gondot. A felső kép forrása:americanhistory.com Az alsó kép a cowboychow.com ról való, köszönet érte

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése