2011. december 18., vasárnap

AMERIKAI KARÁCSONY

Az Egyesült Államokban az 1800-as évek első felében kezdték el ünnepelni a karácsonyt, akkor még csak a vasárnapi iskolákban,végül a 19.század utolsó éveiben vált általánosan elfogadottá.
Mivel Amerikában a legfontosabb ünnep a Hálaadás Ünnepe, amely november utolsó csütörtökére esik, ekkor biztosan felkerekednek az Amerika egyik végén élő rokonok és elutaznak a kontinensnyi ország másik felébe, hogy családjukkal együtt ünnepeljenek.


Alig egy hónappal később már nem mindenki vállalkozik újabb utazásra.
A Hálaadás ünnepe után szinte azonnal nekikezdenek a karácsonyi diszitéshez. Ekkor kezdik el felállitani a karácsonyfákat is. Nem ritka, hogy ahány nappali, annyi fát állitanak és diszitenek fel. Gyakoriak a müfenyők, de Amerika szerte élő fenyőfához is hozzá lehet jutni. A kandallókra zoknikat akasztanak, minden családtagnak egyet.Amikor mindeki alszik,érkezik meg a Santa a kéményen keresztül, és a zoknikat ajándékkal tölti meg. A nagyobb ajándékokat a fa alá helyezik, majd azokat dec. 25-én reggel bontják fel a nem ritkán még pizsamában levő gyerekek és a család.
Hálaadáskor a pulyka az általános ünnepi fogás, karácsonykor pedig sokan készitenek sonkát, amit megsütve tesznek az ünnepi asztalokra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése