2011. december 15., csütörtök

GESZTENYE, GESZTENYEPÜRÉ

Bár a legtöbben a gesztenyepürét jellegzetes magyar desszertnek véljük, valójában egy francia eredetű finomságért rajongunk töretlenül. A franciák az elegáns Mont Blanc névvel ruházták fel. Így a gesztenyepüré, a tetején emelkedő, látványnak sem utolsó tejszínhab hegyekre utaló névvel indult világkörüli hódító útjára. Az édességről már egy 15. századi olasz szakácskönyvben is említést találunk, sőt maga a híres méregkeverő, Lucrecia Borgia is rajongott érte.
Magyarországon már több száz éve ismerik, igy nemcsoda, hogy könnyen belesimult a magyar édességek táborába.



Amerikában kapható a szelidgesztenye. Pürésitett konzerv változata európai élelmiszereket árusitó élelmiszerboltokban vagy Bendénél kapható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése