2012. január 19., csütörtök

HALAT, DE HONNAN?



Egy Amerika szerte ismert nagy élelmiszerlánc egyik tucsoni üzletébe mentem, hogy halat vásároljak.
Megdöbbentem a következőkön. Kb. hét különböző tengeri halból egyetlenegyet találtam csak, ami a vadvizekből vagyis a tengerből való, a többire mind "farm raised" vagyis farmon nevelt volt ráirva.
Fogynak a tengeri halak mert az élőhelyeik pusztulóban vannak, a klímaváltozás megtizedeli őket, a maradékot pedig lehalásszák.
Sok faj eltünhet, és hogy a keresletet kielégitsék, ezért farmon nevelik öket.
A farmon való halnevelés nem érzékeny gyomrú embereknek való látvány, a medencék teles teli halakkal, ahol a saját ürülékükben és hulladékok között élnek, mert a tenyésztők egyetlen célja, hogy mielőbb minnél több és méretesebb hal hagyja el a telepet és kerüljenek a világ asztalaira.
Ha a hal nem azzal táplálkozik, amihez a szervezete adaptálódott,
akkor könnyen megbetegedhet, ezért növekedési hormont és orvosságot és ki tudja még mit kapnak, és úgy élnek, mint a ketrecbe zárt csirkék. A halak tápláléka határozza meg, hogy milyen fehérjék, zsírok keletkeznek és tárolódnak a szervezetében,amit aztán mi emberek elfogyasztunk.

A videón harcsa tenyésztés látható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése