2011. március 7., hétfő

ERDÉLYI KONYHÁK

Milyen ma az erdélyi konyha ? Erdély többféle nép hazája volt. Bevándoroltak tótok, többféle kultúrát magukkal hozó zsidók, keleti irányból örmények, és betelepültek szászok is.Az erdélyi konyhára hatott az oszmán birodalom gasztronómiája, valamint a román konyha is. A népek ilyen keveredésének következtében  ez  gasztronómiai gazdagodást jelentett hisz  a többféle  nép  mind beleolvasztotta kedvenc fűszereit, ételeit.Erdélyben hihetetlen választékos a zöldfűszerek használata, leggyakrabban kaporral, tárkonnyal, kakukkfűvel, petrezselyemmel,lestyánnyal.rozmaringgal,majoránnával,bazsalikommal, köménymaggal, boróka bogyóval és korianderrel ízesítenek. Ritkábban, de szívesen használják még a zsályát, a sáfrányt, a szurok füvet, másnéven oregánót.
Az ízesítés mellett külön is fogyasztják a tormát és a mustárt. A torma a szász konyhának volt különösen népszerű kelléke.

Az erdélyi konyhában , ami magyar de mégis más, nagyon gyakoriak a savanyított levesek, ételek. Népszerű étel a padlizsán is, melynek felhasználása a török konyha hatására vezethető vissza..
Mit főznek ma Erdélyben? Kukkantsunk be, erdélyi fazekakba, öt erdélyi város öt gasztroblogján keresztül.


http://edithreceptjei.blogspot.com Marosvárárhely

http://gergelyne.blogspot.com/ Csikszereda
http://konyhatundermese-galedith.blogspot.com/ Arad
http://eveskozben.blogspot.com/ Nagyvarad
http://fakanalforgato.blogspot.com/ Gyergyószentmiklos
Egypár erdélyi ételnév:
Pityóka – krumpli
Murok – répa
Paszuly – bab
Árdé – paprika
Vinette – padlizsán
Tészta – sült tészta, sütemény
Laska – főtt tészta, tésztafélék 

1 megjegyzés:

  1. Köszönjük szépen soraidat, Paula, kedves, hogy ilyen szépen írsz az erdélyi konyháról.
    Üdv, Edith

    VálaszTörlés