2011. augusztus 14., vasárnap

JET LAG

JET LAG -nek hivják azt az állapotot, amikor különböző időzónákon keresztül utazunk, és ezzel felborul a szervezetünk menetrendje.
A Jet Lag minimum három napig, de általában egy hétig tart, mely kissé hasonlit a részegség állapotára is, de együtt jár még alvási nehézséggel, fáradsággal, éjjeli nyugtalansággal, megébredéssel, éhség vagy étvágytalansággal, emésztési zavarokkal, szédüléssel, és bizonytalan járással.
Amikor elutazom valahova ami két óra távolságra van, akkor nem jelentkeznek ezek a dolgok, hisz csak csekély a változás, amit a szervezet nem érez meg.
Amennyiben viszont 9 óra az eltérés, mint Tucson és Budapest között,( nyáron 9 óra, télen 8 óra az eltérés ) az viszont nagyon felboritja a szervezet megszokott ritmusát.
Igy előfordul, hogy mikor Budapestre érkezem, és eljön a lefekvés ideje, akkor én a nagy fáradság ellenére ébrednék, és legközelebb csak hajnalban hajtanám álomra fejemet.
A hosszú utazás után ez nem éppen kellemes.
Kb.egy hét mig ólmos fáradsággal vonszoljuk magunkat és nem alszunk rendesen. Ennyi idő kell ahhoz, hogy szervezetünk nagy nehezen legyőzze az időzónákon való cikázásokat és megszokjon egy új ritmust. Ebben az időben csak egy jól kifacsart citromhoz tudom magam hasonlitani, szinte semmi érdemleges dologra nem vagyok ilyenkor alkalmas.
Mostanában a melatonin nevü készitményt használom ez egy olyan vegyület, amelyet az agy alvás közben termel, ha ilyet viszünk a szervezetünkbe, álmosak leszünk tőle, és jobb, mintha altatót szednénk.
Mivel nemrég tértem haza, most éppen a Jet Lag-gel vagyis az átállással küzdöm.
Jó lenne túl lenni rajta!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése