2011. november 22., kedd

SZENT- GYÖRGYI ALBERT

A hüvös idő beköszöntével ne felejtkezzünk meg, Szent-Györgyi Albert orvosprofesszorról – aki mint a C vitamin feltalálója öregbítette a magyar tudomány hírnevét.

Mi az ami: immunrendszer erősítő
a szívinfarktus és a koszorúér-betegségek kockázatát jelentősen csökkenti.
jelentősen csökkenti a gyomor- gége- és nyelőcső rák kialakulásának a veszélyét.
fontos szerepet játszik a növekedésben, a fogak és csontok fejlődésében.
növeli a fehérvérsejtek számát, fokozza működésüket.
jelentősen csökkenti a meghűléses betegségek, a nátha tüneteit, időben történő szedése esetén akár meg is előzheti a betegség kialakulását, valamint antioxidáns és sejtvédő is.


Ez az C vitamin
Szent-Györgyi Albert (1893- 1986), biokémikus, a fiziológiai és orvosi Nobel-díj 1937-es kitüntetettje. A Budapesten született Szent-Györgyi több éves külföldi hányattatás után Cambridge-ben talált tudományos otthonra a szakterület egyik klasszikusa, Frederick Gowland Hopkins mellett. 1930-ban kezdett dolgozni a szegedi egyetemen. 1945-től a budapesti egyetem professzora. Az Egyesült Államokba 1947-ben települt át. Munkássága évtizedekig a biológiai oxidáció alapfolyamatainak megfejtésére koncentrált.Szent-Györgyi a sejtoxidáció tanulmányozása közben bukkant egy anyagra, melyről később kiderült, hogy C-vitamin. Nagyobb mennyiségben paprikából állította elő.
Az egyetlen olyan magyar tudós, aki szülőhazájában érdemli ki e magas kitüntetést.
1987-ben a Szegedi Orvostudományi Egyetem felvette nevét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése